Ciasto orzechowa fantazja

  • wyświetlono: 597 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Ciasto idealne dla fanów orzechów.

Składniki

Ciasto

- 60 dkg mąki pszennej;
- 20 dkg zimnego masła lub margaryny;
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków;
- 2 jajka i 2 żółtka;
- 3 łyżki mleka;
- szczypta soli;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego.

Warstwa orzechowa

- 30 dkg łuskanych, posiekanych orzechów włoskich;
- 8 dkg masła;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki cukru.

Budyń

- 320 ml mleka;
- 1 śmietankowy budyń z cukrem.

Dodatkowo

- 3-4 łyżki dżemu lub konfitury porzeczkowej;
- 3/4 puszki gotowej masy krówkowej.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowa fantazja

  • 1. W misce połącz wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój na mniejsze kawałki) i szybko zagnieć. Kolejno podziel je na 3 równe części i włóż do lodówki na około 20 minut.
    W rondelku połącz wszystkie składniki masy orzechowej i gotuj na wolnym ogniu , często mieszając.
    Jedną część ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut.
    Drugą część przygotuj dokładnie tak samo, a na ostatnią, przed włożeniem do piekarnika, równomiernie rozprowadź lekko ostudzoną masę orzechową.
    W połowie szklanki mleka rozprowadź proszek budyniowy, a resztę mleka zagotuj. Po zagotowaniu wlej rozrobiony budyń i gotuj (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
    Gdy placki i budyń ostygną możesz złożyć ciasto.
    Pierwszy placek równo posmaruj dżemem/konfiturą porzeczkową, następnie budyniem i przykryj drugim plackiem. Kolejno na jego wierzchu równo rozsmaruj masę krówkową i przykryj plackiem z masą orzechową.
    Wstaw do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Porady

Do pieczenia możesz użyć większej blaszki, ciasto oczywiście będzie niższe, wówczas do przełożenia użyj całej puszki masy krówkowej.
Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania. Wówczas ciasto miodowe skruszeje.
Jedynym problem jest to, że dość ciężko się kroi.
Ciasto przed podaniem, najlepiej wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej, aby warstwa orzechowa troszeczkę zmiękła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaorzechybudyń

Komentarze

Podobne przepisy

Moja fantazja

Dodane przez: Benjaminka26

Ciasto fantazja wiśniowa

Pyszne, delikatne, wiśniowe ciasto!

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.

Dodane przez: YOURNIGHTMAREX3

Ciasto Truskawkowa fantazja

Uwielbiam piec ciasta i modyfikować...

image-09cqly5

Dodane przez: JUDYTA22

Ciasto Kokosowa Fantazja

Idealne ciasto do kawy

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto winogronowa fantazja bez pieczenia

Bardzo proste i dość szybkie do...

ciasto

Dodane przez: Milena127

Ciasto "Wiosenna fantazja"

Wyśmienite ciasto stworzone z fantastycznego...

Ciasto truskawkowa fantazja

Dodane przez: anemon

Ciasto truskawkowa fantazja

Bardzo smaczne i efektowne ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE