Ciasto orkiszowe z borówkami i kwiatami czarnego bzu

5 (6 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Dzięki borówkom ciasto jest przyjemnie wilgotne, a delikatny aromat zawdzięcza dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Zastosowanie mąki pełnoziarnistej i zastąpienie cukru ksylitolem powoduje, że ciasto ma niski indeks glikemiczny, może więc być podane osobom z cukrzycą lub insulinoopornością. Polecam je także wszystkim dbającym o linię :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka* ksylitolu
    2 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki* oleju
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g borówek amerykańskich
    120 g płatków migdałowych
    5 baldachów kwiatów czarnego bzu
    szczypta soli

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Ciasto z owocami

Ciasto orkiszowe z borówkami i kwiatami czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki przebieramy, płuczemy i osuszamy. Baldachy kwiatów czarnego bzu oczyszczamy z ewentualnych robaczków i oddzielamy kwiaty od łodyżek - nie płuczemy! (łodyżki wyrzucamy)
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijamy dodając stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i jogurt, krótko miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Do ciasta dodajemy borówki, płatki migdałowe i kwiaty czarnego bzu, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 60 minut.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową lub polukrować, ewentualnie posypać cukrem pudrem albo zmielonym ksylitolem, ale i bez tych dodatków jest pyszne! W wersji mniej dietetycznej mąkę pełnoziarnistą można zstąpić zwykłą tortową, a ksylitol - cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować