Składniki:
• 528 g ciastek Oreo
• 150 g masła
• 400 g masy kajmak
• 990 ml śmietany 30 %
• 500 g mascarpone
• 200 g czekolady białej
• 1 galaretka niebieska
Składniki na polewę:
• 200 g czekolady mlecznej ciemnej
• ½ szk. śmietany 30 %
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Oreo Smerfetki
1.
Połowę ciastek bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dnie tortownicy
2.
Ciastka smarujemy masą kajmakową.
3.
Schłodzone śmietany ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali.
4.
Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała.
5.
Drugą połowę ciastek kruszymy, ale już nie bardzo drobno, łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wykładamy na masę kajmakową.
6.
Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.
Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy.
7.
Gotowe, chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze