Ciasto "Oreo"

4.5 (152 ocen)

  • 50 min

Zrobiłam je na swoje 18 urodziny. Słodka, rozpływająca się w ustach delicja.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    szklanka cukru
    2/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    30 ciastek Oreo (2 opakowania po 154g)
    1 litr śmietanki 30%
    4 opakowania Śmietan-fixu
    0,5 szklanki cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Ciasto "oreo" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Mieszając łyżką dodawać po łyżce żółtka i mąkę uprzednio przesianą z proszkiem i kakao. Wyłożyć tortownicę (tylko spód) papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Wylać ciasto do tortownicy i piec 35 minut w 170st. C.
  • 2. Natychmiast po wyjęciu ciasta z piekarnika upuścić je na stół (z wysokości około 15 cm). Odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić biszkopt na trzy równe części, nasączyć.
  • 3. 30 ciastek oreo potluc na drobne kawałki (ja użyłam tłuczka do mięsa). 1 litr śmietanki 30% ubić prawie na sztywno, dodać 4 opakowania Śmietan-fixów i 0,5 szklanki cukru pudru. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietany na późniejszą dekorację, a do kremu dodać pokruszone ciastka i lekko wymieszać.
  • 4. Delikatnie nałożyć masę na nasączony biszkopt. Odłożoną śmietaną dokładnie pokryć wierzch i boki ciasta.

Porady

Z pozostałych ciastek możemy zrobić dekorację, u mnie były to połówki ciastek po bokach. Aby zrobić "czarną posypkę" należy usunąć z ciastek białe nadzienie, a biszkopty zmiksować blenderem na drobny proszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować