Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto wytrawne, które będzie pyszną przekąską jak i też dodatkiem do potraw. Ja bardzo je lubię jako dodatek do zup kremów, zamiast grzanek.
Składniki:
270 gram mąki
100 gram żółtego sera
80 gram oliwek
kilka suszonych pomidorów z zalewy
4 jajka
pół szklanki oliwy
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kminku (całego)
Ciasto oliwkowo-kminkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam proszek do pieczenia, sól oraz resztę przypraw, wymieszałam. Wbiłam jajka. Następnie wlewałam oliwę jednoczesnie wszystko razem mieszając. Wyrobiłam gładkie ciasto.
Ser żółty pokroiłam w kostkę a oliwki w plasterki, pomidory suszone z zalewy na mniejsze kawałki. Wszystko to wrzuciłam do ciasta i znowu wymieszałam.
Ciasto przełożyłam do formy na tartę.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Komentarze