Ciasto oliwkowo-kminkowe

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto wytrawne, które będzie pyszną przekąską jak i też dodatkiem do potraw. Ja bardzo je lubię jako dodatek do zup kremów, zamiast grzanek.

Składniki:

  • 270 gram mąki
    100 gram żółtego sera
    80 gram oliwek
    kilka suszonych pomidorów z zalewy
    4 jajka
    pół szklanki oliwy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół łyżeczki cząbru
    pół łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki kminku (całego)

Ciasto oliwkowo-kminkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam proszek do pieczenia, sól oraz resztę przypraw, wymieszałam. Wbiłam jajka. Następnie wlewałam oliwę jednoczesnie wszystko razem mieszając. Wyrobiłam gładkie ciasto.

    Ser żółty pokroiłam w kostkę a oliwki w plasterki, pomidory suszone z zalewy na mniejsze kawałki. Wszystko to wrzuciłam do ciasta i znowu wymieszałam.

    Ciasto przełożyłam do formy na tartę.

    Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy