Ciasto nocne drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy kolejno - cukier, rozkruszone drożdże ( drożdże muszą mieć pożywkę ), roztrzepane jajka, olej, mleko. Ważne, żeby zachować kolejność. Nic nie ruszamy. Przykrywamy dokładnie folią spożywczą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia, przesiewamy jeszcze do miski mąkę i przy pomocy miksera łączymy składniki.
Kruszonka - masło łączymy z mąką i cukrem. Rozcieramy łyżka, a następnie palcami.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy, wciskamy osączone z syropu wiśnie. Posypujemy wcześniej zrobioną kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 170 stopni ( piekarnik się grzeje, a ciasto wyrasta ) i jak już piekarnik osiągnie tę temperaturę, pieczemy 1 godzinę.
Syrop łączymy z cukrem pudrem. Lukier musi być gęsty, a więc trzeba dodać mało syropu. Polewamy przestudzone ciasto.
Na wierzchu układamy pozostałe wiśnie.
Smacznego.
Komentarze