Ciasto nabiałowo - borówkowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto o bardzo delikatnej i puszystej strukturze biszkoptu oraz kremu na bazie śmietany i białego sera. Dodatek świeżych owoców nadaje temu ciastu dodatkowego aromatu. Idealne na ciepłe, upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem nabiałowo - owocowy :
    330 ml śmietany 30%
    500g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
    ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    Ok. 400g borówek amerykańskich – mogą być inne świeże owoce
    100g białej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto nabiałowo - borówkowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem nabiałowo - owocowy : Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę, krótko zmiksować. Do masy dodać 300g owoców, zamieszać łyżką. Gdyby masa była bardzo rzadka włożyć na chwilkę do lodówki.
  • 3. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu nabiałowego. Przykryć drugą częścią ciasta, rozsmarować pozostały krem. Wierzch posypać odłożonymi borówkami i startą na dużych oczkach czekoladą. Włożyć do lodówki przynajmniej na 3 – 4 godziny.

Porady

Krem można dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować