Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Lekkie i delikatne jak piórko ciasto bez pieczenia, któremu charakteru nadaje polewa z likieru jajecznego Jest proste i szybkie w wykonaniu, a efekt naszych starań z pewnością docenią nasi goście.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • NA kwadratową tortownicę 24x24 cm

    Na " dmuchany" blat"
    100 g żyta preparowanego
    200 g białej czekolady
    100 g prawdziwego masła o zawartości tłuszczu 82%

    Na piankę śmietanową:
    600 g śmietanki 36 %
    250 g serka mascarpone
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    Na polewę advocatową:
    250 ml likieru advocat
    50 ml śmietanki 30 %
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki żelatyny
    50 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą 1. Spód ciasta. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce na małej mocy. Kiedy czekolada jest już płynna dodać do niej masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej masy czekoladowo-maślanej dodać preparowane żyto i bardzo dokładnie wymieszać. Wszystkie ziarenka muszą być dokładnie pokryte czekoladą z masłem.Na dno tortownicy wyłożyć żyto w czekoladzie, wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki na 10 min, aby blat stężał
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą 2. Masa. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrami, kiedy jest już sztywna dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Tak powstałą Masę-piankę śmietankową wyłożyć na blat z żyta, wyrównać szpatułką i wstawić na 10 min do lodówki aby stężała.
  • Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą 3. Polewa. Śmietankę podgrzać, dodać do niej żelatynę i cukier i bardzo dokładnie rozpuścić. Ostudzoną żelatynę ze śmietanką wlać do likieru jajecznego i dokładnie wymieszać, następnie wylać na masę śmietanową. Wstawić na 10 min do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, Na polewie z advocata porobić esy-floresy, zostawić do stężenia czekolady. Podawać schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować