Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną

4.5 (153 ocen)

Pyszne letnie ciasto, do którego udało mi się przemycić trochę zdrowej kaszy jaglanej:)

Składniki:

  • Spód:
    100g herbatników maślanych,
    70g masła lub margaryny.

    Masa:
    1/2 szklanki kaszy jaglanej,
    1/2 szklanki cukru,
    300 ml śmietanki 30%,
    szklanka wrzątku,
    szczypta soli,
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
    laska wanilii,
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
    500 g truskawek,
    galaretka truskawkowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe z truskawkami 1. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm.

    Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyzkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę.
  • surowe z kasza jaglaną2 2. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić.
  • surowe z kasza jaglaną3 3. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kasza jaglana Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować