Ciasto na zimno ,,Salceson z jabłkami''

4.45 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto, które przygotowujemy szybko i bez pieczenia. Przygotowane na bazie rozpuszczonej margaryny, cukru, mleka i kakao z dodatkiem jabłek, herbatników i suszonej żurawiny. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki z czubkiem gorzkiego kakao
    2 jabłka
    20 dag herbatników
    2 garście suszonej żurawiny
    2 łyżki z czubkiem żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    pusta plastikowa butelka
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto na zimno ,,salceson z jabłkami'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Salceson z jabłkami 1. Żelarynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao i dolewamy mleko, rozpuszczamy do połączenia się składników. Studzimy.
    W międzyczasie obieramy jabłka i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
    Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Do przestudzonej masy dodajemy
    jabłka, herbatniki i suszoną żurawinę, mieszamy. Wlewamy letnią żelatynę ( jeśli za mocno stężała musi ją podgrzać, aby była płynna ) i ponownie mieszamy.
    Przygotowaną masę wkładamy do plastikowej butelki np. po wodzie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować