Ciasto na staropolski piernik dojrzewający

0 (0 ocen)

  • 15 min

Doskonały, aromatyczny, świątecznie niezwykły! ;)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kg prawdziwego miodu
    2 łyżki przyprawy do piernika (http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/11/Domowa-przyprawa-do-piernika.html)
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 wiejskie jajka
    250 g masła
    1/2 szklanki mleka

Ciasto na staropolski piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym, emaliowanym garnku (najlepiej takim, który nie jest nam niezbędny na co dzień, ponieważ będzie zajęty przez najbliższe pięć tygodni) rozpuszczamy masło z miodem, doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy do wystudzenia.

    Mleko mieszamy z sodą i solą.

    Mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy jajka, przyprawę do piernika, mleko z dodatkami i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy do lodówki na pięć tygodni (chociaż jeśli zrobimy 2 - 3 tygodnie przed świętami to też się nic nie stanie i będzie smakował wybornie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy