Ciasto na powitanie lata - kruche z nadzieniem budyniowo-serowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy ksylitol, mieszamy. Wkładamy zimne masło pokrojone na małe kawałki i siekamy nożem lub siekaczem do ciast do uzyskania konsystencji żwirku. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyklejamy dno formy 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
2.500 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem. Proszek budyniowy rozprowadzamy w pozostałym mleku i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Do przestudzonego budyniu dodajemy serek i miksujemy na gładki krem. Masę budyniowo-serową wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy opłukane i osuszone owoce (morele wcześniej pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, duże truskawki kroimy na mniejsze kawałki). Owoce wciskamy w krem. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 35-50 minut. Upieczone ciasto studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, aby masa dobrze stężała.
Porady
Ciasto można przygotować z innymi owocami, powinno ich być ok. 400 g.
Komentarze