Ciasto na powitanie lata - kruche z nadzieniem budyniowo-serowym i owocami

4.87 (15 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z pysznym kremowym nadzieniem i miksem owoców - doskonałe na powitanie lata :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    200 g masła
    100 g ksylitolu
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    nadzienie:
    750 ml mleka
    2 op. budyniu śmietankowego
    7 łyżek ksylitolu
    500 g serka homogenizowanego naturalnego
    owoce:
    100 g malin
    100 g odszypułkowanych truskawek
    100 g borówek amerykańskich
    100 g moreli (2 szt.)
Wystaw ocenę:

4.87 (15 ocen)

Ciasto na powitanie lata - kruche z nadzieniem budyniowo-serowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy ksylitol, mieszamy. Wkładamy zimne masło pokrojone na małe kawałki i siekamy nożem lub siekaczem do ciast do uzyskania konsystencji żwirku. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyklejamy dno formy 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
  • 2. 500 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem. Proszek budyniowy rozprowadzamy w pozostałym mleku i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Do przestudzonego budyniu dodajemy serek i miksujemy na gładki krem. Masę budyniowo-serową wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy opłukane i osuszone owoce (morele wcześniej pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, duże truskawki kroimy na mniejsze kawałki). Owoce wciskamy w krem. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 35-50 minut. Upieczone ciasto studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, aby masa dobrze stężała.

Porady

Ciasto można przygotować z innymi owocami, powinno ich być ok. 400 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować