Ciasto na pizzę

4.94 (206 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciasto na pizzę – klasyczne, średniej grubości i bardzo proste w przygotowaniu. To właśnie cechy tego ciasta na pizzę. Przygotujesz z niego 2 pizze o średnicy około 30 cm. Jest szybkie w przygotowaniu i banalnie proste. Pasuje do każdych dodatków.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
    - około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
    - 25 g świeżych drożdży
    - 2 łyżki oliwy
    - łyżka cukru
    - sól
Wystaw ocenę:

4.94 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fast food Pizza

Ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubeczku rozrobić drożdże z cukrem, dodać połowę wody. Odstawić na około 10 minut. Przesiać mąkę dodać sól, oliwę, wodę i zaczyn. Zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 2 części. Z każdej z nich uformować okrągły średniej grubości placek. Pokryć go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.
  • 3. Pizzę piec w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków).

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować