Ciasto na pizzę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To jest mój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy - na tym spodzie pizza wychodzi gruba, puszysta i chrupiąca.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok 2 szklanki, 3 dkg drożdży (około 1/3 kostki 10 dag), 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody, olej do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębszej misce wymieszaj cukier, sól, olej rzepakowy, mleko, ciepłą wodę i na końcu dodaj rozdrobnione drożdże. Następnie stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż odstanie od dłoni i stanie się elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Blachę na pizzę wyłóż papierem, rozsmaruj na nim olej. Na blachę wyłóż ciasto i uformuj cienki placek. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
    Tak wyrośnięty placek posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nim dowolnie wybrane przez siebie składniki.

Porady

Smarowanie blachy przed wyłożeniem ciasta nie jest konieczne, ale dzięki temu pizza od spodu będzie bardzo chrupiąca. Mleko można zastąpić 150 g śmietany (12%, 18% lub 30%) albo jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować