Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

3 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki orkiszowej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
  • Ciasto. 2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
  • Ciasto. 3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto. 4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów. Ciasto musi odpocząć te pół godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować