Bardzo smaczne ciasto z makiem i pokrojonymi w kostkę jabłkami. Szybkie w przygotowaniu , z dostępnych składników. Doskonałe do kawy czy herbaty w rodzinnym gronie.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jabłka
4 łyżki maku
gotowa polewa
blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm. x 35 cm.
Ciasto na oleju z makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam z solą i cukrem na puch , ciągle ubijając dodaje olej, zmniejszam obroty miksera , dodaje zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia , aromat i mak. Ciasto wylewam na blaszkę , na cieście rozkładam obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Jeszcze letnie ciasto polewam polewą przygotowaną wedle przepisu na opakowaniu.
Komentarze