Kwaśne czerwone korale w słodkim cieście to dobre połączenie.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
200 g masła
330 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
ok 400 g czerwonej porzeczki
masło do wysmarowania formy
Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką królowej karoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki oczyścić, umyć, pozbawić szypułek. Osuszyć.
Jajka porządnie utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło.
Cały czas ucierać. Teraz przesiana przez sito mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy ( 20x30 cm) wysmarowanej masłem.
Na wierzch równomiernie wysypać porzeczki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 min. Do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze