Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką królowej Karoliny

4.33 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kwaśne czerwone korale w słodkim cieście to dobre połączenie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    szklanka cukru
    200 g masła
    330 g mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do oprószenia
    ok 400 g czerwonej porzeczki
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką królowej karoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyścić, umyć, pozbawić szypułek. Osuszyć.
    Jajka porządnie utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło.
    Cały czas ucierać. Teraz przesiana przez sito mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przelać do formy ( 20x30 cm) wysmarowanej masłem.
    Na wierzch równomiernie wysypać porzeczki.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 min. Do suchego patyczka.
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować