Ciasto na maślance ze sliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek ze śliwkami dzięki dodaniu maślanki jest mega wilgotny i dosyć długo utrzymuje świeżość.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PLACEK:

    2 jajka, duże
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła, zimnego
    3/4 szklanki cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    DODATKOWO:

    500 g śliwek np. węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Ciasto na maślance ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy powoli maślankę oraz olej. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (środkiem do góry). Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i palcami ugniatamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.

Porady

Do tego placka koniecznie używaj składników o temperaturze pokojowej. Nie mieszaj temperatur, ponieważ skończy się to z dużym prawdopodobieństwem zakalcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować