Ciasto na maślance z migdałową skorupką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulchne wysokie ciasto + słodziutka skorupka z płatków migdałowych. Idealnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao.Polecam bardzo!Blacha 21 cm x 30 cm

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    300 g mąki
    130 g cukru
    300 ml maślanki
    3 jajka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 opakowanie proszku do pieczenia

    migdałowa skorupka:

    170 g masła
    170 g cukru
    230 g płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na maślance z migdałową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:

    W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodać po kolei resztę składników na ciasto i zmiksować je na gładką masę.
    Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię i podpiec 10 min. w temp. 180 stopni.

    migdałowa skorupka

    W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać płatki migdałowe, wymieszać.

    Po 10 minutach podpiekania, ciasto wyciągnąć, masę migdałową przełożyć i rozdzielić równomiernie
    Z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, aż góra się pięknie zrumieni.
    Ostudzić na kratce i wcinać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować