Ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym, powidłami i chrupiącą migdałowo - kokosową kruszonką

4.99 (149 ocen)

  • 45 min

Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie.Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę!Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( mała blacha – ok. 25x 20 )

    MASA:

    * mleko – 500 ml
    * żółtko – 2 szt
    * cukier – 4 łyżki
    * mąka pszenna – 3 łyżki
    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    * masło – 200 g
    * cukier z wanilią – 1 łyżka

    DODATKOWO:

    * herbatniki – 200 g
    * powidła śliwkowe – ok. 150 g
    * płatki migdałów + kokos
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Ciasto na herbatnikach z kremem budyniowym, powidłami i chrupiącą migdałowo - kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

    Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.

    Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.

    Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu.

    Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem.

    Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować