CIASTO NA DELICJACH Z BANANAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Osobiście mi się śpieszyło wczoraj i nieco za szybko wylałam galaretkę, więc rozpłynęła się po całym cieście, zamiast zostać na górze, ale ciacho i tak jest pyszne!

  • 60 min

Składniki:


  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 10-15
    WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.

    Składniki:
    Około 400 g delicji pomarańczowych,
    około 200 g herbatników,
    5 bananów,
    400 g masła,
    3 łyżki cukru pudru,
    4 szklanki mleka,
    3 budynie waniliowe,
    2 galaretki pomarańczowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na delicjach z bananami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładam folią spożywczą, układam delicje, pozostałe dziury wypełniam pokruszonymi herbatnikami.
    Odlewam szklankę mleka, rozrabiam budynie. Resztę mleka zagotowuję z dodatkiem cukru, przygotowuję budyń, odstawiam do ostygnięcia.
    W międzyczasie rozpuszczam galaretkę (zachowując proporcje podane na opakowaniu).
    Miękkie masło ucieram wraz z cukrem pudrem, dodaję porcjami przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części.
    Banany kroję w niezbyt grube plasterki.
    Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką.
    Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować