Ciasto na białkach z gruszkami

0 (0 ocen)

Łatwe w przygotowaniu i szybkie ciasto kakaowe z zatopionymi w nim gruszkami. To także pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek.

Składniki:

  • 4 białka
    40 g masła
    90 g cukru
    80 g mąki 450
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka kakao
    3 gruszki
    cukier puder

Ciasto na białkach z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy.
    Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć składniki. Na końcu wlać masło, wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do keksówki (39x11) wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki umyć i wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
    Ostudzić, wierzch posypać pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy