Ciasto na białkach z gruszkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Szybkie w przygotowaniu, maślane ciasto na samych białkach z dodatkiem gruszek. Puszyste i kruche. Idealne do szklanki kakao. Można podać je z dodatkiem dżemu na śniadanie czy podwieczorek.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500g. mąki pszennej
    200g. miękkiego masła 82%
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 białek
    szczypta soli
    2 gruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Ciasto na białkach z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
    Dodać masło oraz wlać mleko.
    Całość zmiksować.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do reszty składników.

    Ciasto zmiksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
    Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki.

    Gruszki obrać, pokroić na małe kawałki.
    Ułożyć na wierzchu ciasta.
    Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować