Ciasto na białkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis kuchni staropolskiej. Idealny, gdy mamy do wykorzystania niepotrzebne białka.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 białka
    2 szklanki maki krupczatki
    3 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru kryształu
    1/2 kostki margaryny
    5 dkg orzechów włoskich
    5 łyżek wiórków kokosowych

Ciasto na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe do pieczenia ciasto 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem kryształem. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Białka ubić z pudrem na sztywna pianę. Mąkę przesiać do miski. Dodać pianę i drożdże, wymieszać do połączenia. Dodać orzechy i wiórki, a następnie stopioną margarynę. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Ostawiać do wyrośnięcia. Blaszkę (20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto 2. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Przed pieczeniem można posypać kruszonką albo po pieczeniu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy