Ciasto na 18-stke

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Mój bratanek obchodził nie dawno 18-ste urodziny takie oto ciasto dla niego zrobiłam.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTA
    1 1\2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka i 3 łyżki cukru
    170g margaryny
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA
    300ml mleka
    170g margaryny
    8 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 czubata łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    DODATKOWO
    2 opakowania galaretki czerwonej
    1 1\2 paczki biszkoptów okrągłych
    Tłuszcz do wysmarowania blachy
    80 dag lukru plastycznego białego
    Sok malinowy lub z aronii
    Łyżeczka kakao
    Ozdoby do przystrojenia ciasta perełki lub śnieżynki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto na 18-stke - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec ubitą pianę z białek, dobrze wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy o wymiarach 25x35cm. Piec 35 min w temp. 180 stopni.

    MASA BUDYNIOWA: 200ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać z obiema mąkami, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Ostudzony budyń ucierać stopniowo z margaryną. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na jeden płat ciasta wyłożyć 2\3 masy. Na masie ułożyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Na biszkopty wlać tężejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem. Całe ciasto cienko pokryć pozostałą częścią masy.(zostawiając jeszcze ok. 2 łyżek posłuży nam jako klej do lukru plastycznego i ozdób).

    Z ciasta wycinamy kształt przypominający sylwetkę kobiety. Z odciętych resztek formujemy 2 kulki które posłużą nam za piersi i układamy na cieście.
    Lukier cienko wałkujemy na tyle żeby nam pokrył całe ciasto. Ostrożnie nakładamy na ciasto wyrównujemy i ładnie wygładzamy formując odpowiedni kształt. Zbędny lukier odcinamy i robimy z niego bieliznę, dodajemy do niego porcję soku żeby zrobił nam się kolor różowy i wyrabiamy aż uzyskamy jednolity kolor. Do odrobiny lukru dodajemy kakao wyrabiamy na jednolitą masę i robimy sutki. Teraz wycinamy z lukru różne wzory robimy bieliznę (lukier i ozdoby przyklejamy masą, najlepiej nakładać ją małym pędzelkiem)i według upodobania przystrajamy ciasto.

Porady

Lukier szybko wysycha więc nie potrzebny kawałek najlepiej zapakować we folię spożywczą .Gdy lukier się przykleja do blatu najlepiej podsypać go mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować