Ciasto mocno kakaowe z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę, sól, proszek od pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko.
2.Masło roztopić z cukrem, odstawić by lekko przestygło. Dodać jajka, zmiksować, następnie mleko oraz stopniowo przesiane suche składniki.
3.Formę 20x20 wysmarować masłem, podsypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20 minut.
4.MASA:
1,5 szklanki mleka, mleko skondensowane, kokos gotować ok 15 minut. Następnie budyń wymieszać z 0,5 szklanki mleka dodać do masy kokosowej, gotować 2-3 minuty. Masę zdjąć z palnika, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
5.Na przestudzone ciasto kakaowe nałożyć masę, wstawić do lodówki by masa stężała.
6.POLEWA:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Tak przygotowaną polewę wylać na schłodzone ciasto, równomiernie rozprowadzić.
7.Całość udekorować wiórkami, orzechami, czymkolwiek na co mamy ochotę, chłodzić całość w lodówce minimum 2 godziny.
Komentarze