Idealne połączenie owocowych smaków lata z aromatyczną czekoladą. Tą wspaniałą kulinarną fantazją warto obdarowac każdego miłośnika zarówno owoców jak i słodyczy w tabliczkach :)
Ciasto mocno czekoladowe z owocową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować okrągłą formę do ciasta o śr. 18-22 cm i nasmarować ją grubą wastwą tłuszczu
2.polewa:
Do małego rondla włożyć składniki na polewę- czekoladę, dżem i śmietanę. Wstawić na średni ogień i gotować aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do przygotowanej formy.
3.ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury ok 160-165 st.C
W misce wymieszać kakao z ok 125 ml wrzącej wody, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodać mleko, wanilię, aromat waniliowy i dżem. Ubić by składniki się połączyły.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę, wciąż ubijając dodawać pojedynczo jajka.
Do osobne miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dużą łyżką wmieszaćmąkę oraz masę kakaową do kremowej masy, dodając je naprzemian. Na końcu dodać maliny (lub jagody) i wymieszać.
4.Ciasto przelać do formy z polewą i dokładnie rozprowadzić. Piec ok.35 minut lub do momentu aż zesztywnieje. Odstawić do wystygnięcia na 15 minut i wyłożyć na talerz odwracając do góry dnem.
5.Udekorować owocami i jeśli to jakać specjalna okazja ułożyć z literek dowolny napis.
Podawać na zimno lub na ciepło z gałką lodów.
Komentarze