Ciasto mocno czekoladowe z owocową nutą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie owocowych smaków lata z aromatyczną czekoladą. Tą wspaniałą kulinarną fantazją warto obdarowac każdego miłośnika zarówno owoców jak i słodyczy w tabliczkach :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciemna, gorzka czekolada dobrej jakości: 50 gramów
    - mleczna czekolada dobrej jakości: 50 gramów
    - dżem jagodowy: 150 gramów
    - chuda śmietana: 125 mililitrów

    - kakao: 30 gramów
    - mleko: 60 mililitrów
    - nasiona z laski wanilii: 0.5 sztuki
    - aromat waniliowy: 0.25 łyżeczki
    - dżem jagodowy: 90 gramów
    - miekkie masło: 115 gramów
    - cukier puder: 65 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 125 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - jagody: 80 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mocno czekoladowe z owocową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować okrągłą formę do ciasta o śr. 18-22 cm i nasmarować ją grubą wastwą tłuszczu
  • 2. polewa:
    Do małego rondla włożyć składniki na polewę- czekoladę, dżem i śmietanę. Wstawić na średni ogień i gotować aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do przygotowanej formy.
  • 3. ciasto:
    Piekarnik nagrzać do temperatury ok 160-165 st.C

    W misce wymieszać kakao z ok 125 ml wrzącej wody, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodać mleko, wanilię, aromat waniliowy i dżem. Ubić by składniki się połączyły.

    W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę, wciąż ubijając dodawać pojedynczo jajka.
    Do osobne miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dużą łyżką wmieszaćmąkę oraz masę kakaową do kremowej masy, dodając je naprzemian. Na końcu dodać maliny (lub jagody) i wymieszać.
  • 4. Ciasto przelać do formy z polewą i dokładnie rozprowadzić. Piec ok.35 minut lub do momentu aż zesztywnieje. Odstawić do wystygnięcia na 15 minut i wyłożyć na talerz odwracając do góry dnem.
  • 5. Udekorować owocami i jeśli to jakać specjalna okazja ułożyć z literek dowolny napis.
    Podawać na zimno lub na ciepło z gałką lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować