Ciasto mleczno - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO :
1. Białka ubić, dodać cukier, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
2. Mniejszą połowę ciasta odlać, a resztę wymieszać z kakao.
3. Blaszki o wymiarze ( 12/36 cm ) nasmarować tłuszczem, wlać ciasta i piec ok ( jasne 15minut ), ( ciemne 25 minut ) w temp 180c.
2.MASA MLECZNA :
1. Mleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić.
2. Masło utrzeć, po woli dodawać do niego wystudzone mleko,następnie wsypać mleko w proszku, wyrobić gładką masę.
3.MASA ORZECHOWA :
1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem, aż do odparowania mleka.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać wystudzone orzechy.
3. Na koniec dodać wódkę, wymieszać dokładnie.
4.4. Ciemny biszkopt przekroić na dwa blaty.
5. Na ciemny spód wyłożyć masę mleczną, spód jasny, masę orzechową, spód ciemny, placek polać czekoladą i udekorować resztą masy.
Komentarze