Smakowite połączenie mleczno kakaowego ciasta z orzeźwiającym kremem i musem malinowym. Ciasto jest bardzo podzielne, łatwo się kroi i cudownie smakuje. Polecam!
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto mleczno - kakaowe:
1 ¾ szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki kakao
1 szklanka maślanki naturalnej
1 szklanka wrzącego mleka
½ szklanki oleju
2 duże jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem malinowy:
500ml mleka
250g białego sera półtłustego lub mielonego z wiaderka
150g masła lub margaryny
1 budyń malinowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka malin
Mus malinowy:
250g malin - mogą być mrożone
1 galaretka malinowa
Kokos do dekoracji
Ciasto mleczno - kakaowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto mleczno - kakaowe :Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz mleka i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorące mleko, cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Krem malinowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Ser zmielić lub dokładnie ugnieść np. widelcem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, maliny oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
3.Mus malinowy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku. Ostudzić. Dołożyć maliny, zmiksować na gładki mus.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć ¾ kremu malinowego. Przykryć go pozostałym ciastem, posmarować resztą kremu, na wierzch delikatnie wyłożyć mus malinowy. Całość posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.
Komentarze