Ciasto mleczno czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto na czekoladowym wilgotnym biszkopcie z mleczną masą z mleka w proszku zwieńczone puszystym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem gorzkiej czekolady. To gratka dla wielbicieli ciast czekoladowych z kremem. Idealny i szybki wypiek do małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 24*24 cm
    Biszkopt:
    4 jajka wiejskie
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa mleczna:
    250 g masła 82%
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2,5 szklanki mleka w proszku

    Krem czekoladowy:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    150 g gorzkiej czekolady

    Dekoracja:
    gwiazdki z białej czekolady

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki mocnej herbaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto mleczno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu kakao. Biszkopt przelać do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w 160 stopniach. Wystudzić i nasączyć biszkopt letnią herbatą.
  • 2. Mleko z cukrem zagotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzone mleko z cukrem i przesiane mleko w proszku. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 3. Śmietankę kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać rozpuszczoną zimną czekoladę i zmiksować. Wyłożyć na masę mleczną, dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować