Ciasto mleczarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko skondensowane gotować w zamkniętej puszce umieszczonej w wrzątku przez 2 godziny. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mleko skondensowane (2 łyżki odłożyć). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wmieszać, wraz z kakaem, do drugiej części ciasta.
3. Obie części ciasta nakładać do okrągłej formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki mleka skondensowanego i ubić, wsypując 2 łyżki cukru. Krem nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao
Komentarze