Ciasto mleczarka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ucierane ciasto czekoladowe z dodatkiem mleka skondensowanego z bitą śmietaną

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 400 g mleka skondensowanego słodzonego
    - 200 g miękkiego masła
    - 250 g +2 łyżki cukru
    - 6 jaj
    - 400 g mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 2 łyżeczki kakao
    - 250 g śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto mleczarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie masła 1. Mleko skondensowane gotować w zamkniętej puszce umieszczonej w wrzątku przez 2 godziny. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Dodanie mleka 2. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mleko skondensowane (2 łyżki odłożyć). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wmieszać, wraz z kakaem, do drugiej części ciasta.
  • Rozkładanie masy 3. Obie części ciasta nakładać do okrągłej formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki mleka skondensowanego i ubić, wsypując 2 łyżki cukru. Krem nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować