Ciasto miodowo-śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia, że jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - 150 g miodu
    - 125 g masła
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - opakowanie cukru wanilinowego

    Krem śmietankowy:
    - 2 szklanki śmietany kremówki 36%
    - 3 łyżki żelatyny
    - 1 opakowanie utrwalacza do śmietany

    Dodatkowo
    - 1 puszka masy krówkowej
    - Płatki migdałowe do dekoracji około 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto miodowo-śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, miód, jajka, sodę i kawałki masło. Zagnieść ciasto i podzielić 2 równe części. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia (wym. 29×24 cm) i wykleić je ciastem. Ciasta piec w 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut, aż ciasta się zarumienią. Upieczone pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać żelatynę i z utrwalaczem do śmietany.
  • 3. Śmietaną przełożyć ciasta. Górę posmarować masą krówkową i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Miód Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować