Ciasto miodowo - makowe z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto. Najlepsze po 2 - 3 dniach.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    mąka 3 szk,
    jajka 2 szt,
    masło 150 g,
    cukier 1/2 szk,
    miód 3 łyżki,
    soda 1 i 1/2 łyżeczki,
    Ciasto z makiem:
    mąka 2/3 szk,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki,
    cukier 1/2 szk,
    jajka 4 szt,
    mak 1/2 szk,
    sól 1 szczypta,
    Masa budyniowa:
    mleko 600 ml,
    masło 200 g,
    budyń waniliowy bez cukru 2 szt,
    cukier 5 łyżek,
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    Polewa:
    czekolada gorzka 100 g,
    mleko 5 – 6 łyżek,
    płatki migdałowe do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto miodowo - makowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę. Jajka zmiksować i dodać do suchych składników, dodać również mieszankę miodową. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto. Piec 13 – 15 minut w temperaturze 175 stopni. Tak samo upiec drugą część ciasta.
    Ciasto z makiem:
    Obie mąki przesiać do miski, dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczypta soli ubić na pianę. Następnie dodać cukier oraz dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Porcjami dodawać suche składniki i miksować mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 175 stopni.
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka. Budyń przykryć folią i ostudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu tak aby powstał jednolity krem.
    Składanie:
    W foremce ułożyć ciasto miodowo, następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć ciastem z makiem. Ponownie wyłożyć krem budyniowy i przykryć ciastem miodowym.
    Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowana polewą polać ciasta, posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasta schłodzić i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Najlepsze jest po 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować