Ciasto miodowo – korzenne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepszy i niezapomniany smak i zapach świąt Bożego Narodzenia. Warto zapisać sobie przepis na grudzień 2015. Ale dla miłośników korzennych aromatów warto wcześniej.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5kg mąki tortowej ( przesianej)
    3 jajka
    20 dag. Cukru
    20 dkg. Miodu sztucznego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka goździków
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ anyżu mielonego
    1 otarta skórka pomarańczy

    ¾ kostki margaryny
    0,75 l mleka
    2 budynie waniliowe
    Polewa czekoladowa:
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżki kakao gorzkiego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany.

Ciasto miodowo – korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto miodowo – korzenne. 1. Ciasto wyrobić na stolnicy zwinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 dni do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec 3 blaty na papierze do pieczenia.
    Masa:
    Zagotować 0,75 litra mleka z 3/4 margaryny. Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić 2 budynie waniliowe. Do gotującego się mleka z margaryna wlać wymieszać z rozpuszczonymi budyniami- zagotować ciągle mieszając budyń.
    Przestudzonym lekko budyniem smarujemy blaty ciasta na samą górę robimy polewę czekoladową.
    Polewa: do jednego rondelka dajemy składniki na polewę i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając rozpuszczamy składniki – nie możemy doprowadzić do zagotowania.
    Udekorować płatkami migdałowymi czy innymi dekoracjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy