Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku miodowo-herbacianym z akcentem piernikowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    4 jajka
    0,5 szkl.cukru
    3/4 szkl.oleju
    1 szkl. miodu
    1 szkl. zaparzonej herbaty
    opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa do przełożenia
    0,5 l mleka
    2 żółtka
    0,5 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przyprawę do piernika. Dalej ubijając dodawać na przemian mąkę z sodą, olej, miód, herbatę. Jednolitą masę wylać na brytfankę. Piec w temp. 180 stopni ok.40-50 minut.
  • 2. W 3/4 szkl. mleka rozpuścić cukier, dodać mąki oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany budyń. Gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Margarynę utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Gotową masą kremową przełożyć ciasto. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować