Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

  • wyświetlono: 305 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto o wyraźnym smaku miodowo-herbacianym z akcentem piernikowym.

  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

3 szkl. mąki
4 jajka
0,5 szkl.cukru
3/4 szkl.oleju
1 szkl. miodu
1 szkl. zaparzonej herbaty
opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa do przełożenia
0,5 l mleka
2 żółtka
0,5 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miodowo-herbaciane z kremem

  • 1. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przyprawę do piernika. Dalej ubijając dodawać na przemian mąkę z sodą, olej, miód, herbatę. Jednolitą masę wylać na brytfankę. Piec w temp. 180 stopni ok.40-50 minut.
  • 2. W 3/4 szkl. mleka rozpuścić cukier, dodać mąki oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany budyń. Gotować do zgęstnienia, stale mieszając. Margarynę utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Gotową masą kremową przełożyć ciasto. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

do kawyciasto miodoweciasto herbaciane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gruzińskie ciasto herbaciane.

Dodane przez: Nakryty Stoliczek

Gruzińskie ciasto herbaciane

Wspaniałe ciasto, niesamowicie...

Miodowe ciasto z orzechami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Miodowe ciasto z orzechami

Dziś zapraszam na bardzo szybkie...

Ciasto miodowe z orzechami

Dodane przez: nikolaxxxx

Ciasto miodowe z orzechami

uwielbiane przeze mnie, które gości...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

Miodowe ciasto z migdałami

Dodane przez: Anyzkowo

Miodowe ciasto z migdałami

Delikatne ciasto z chrupiącą górą...

królewicz

Dodane przez: klementynka

królewicz- ciasto miodowe z budyniem

Królewicz to jedno z pierwszych...