Ciasto miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:W garnku rozpuścić w letnim mleku miód z sodą.Wszystkie składniki połączyć na stolnicy zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Wyłożyć blaszkę folią aluminiową, rozwałkować na stolnicy jedną część ciasta na wymiar blaszki i włożyć ciasto do środka upiec je na złoty kolor około 10-15 minut. Gdy sie upiecze przygotować w ten sam sposób druga cześć ciasta z tym że na wierzch położyć uprażone orzechy . Orzechy: W głebokiej patelni rozpuścić cukier ,masło,miód. Wsypać orzechy i chwilę smażyć.Gorącą mase wyłożyć na surowe ciasto i piec 10-15 minut. Wkładka serowa:Margarynę utrzeć z cukrem i nastepnie dodawać po jednym żółtku w trakcie miksowania dodajemy ser,budyń.Na koniec dodajemy pianę z białek.Wykładamy masę serową do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia( blaszka w której bedzie pieczona wkładka serowa musi mieć takie same wymiary co blaszka w której były pieczone ciasta)Piec w 180 stopniach na ciemno złoty kolor około 45-50 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia. Masa budyniowa:Do garnka wlać mleko dodać cukier,żółtka,mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń-wystudzić.Utrzeć margarynę i powoli dodawać wystudzony budyń. Przełożenie placka: Pierwsze ciasto- masa-wkładka serowa-masa-drugie ciasto orzechami do góry.
Komentarze