Ciasto miodowe ze słonecznikiem i kremem kajmakowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pycha. Ciasto z chrupiącym słonecznikiem, maślanym kremem kajmakowym i dla przełamania słodyczy, z czarną porzeczką.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g pestek słonecznika
    100 g masła
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    1/2 szklanki cukru

    500 g mąki pszennej
    szklanka cukru
    200 g masła
    3 jajka
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki mleka

    300 g masła
    400 g masy kajmakowej ( puszka )
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto miodowe ze słonecznikiem i kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa słonecznikowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i pestki słonecznika. Wszystko razem zagotować.
    Masło pokroić w płatki i pomieszać z mąką. Dodać cukier, jajka, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden placek do wielkości blaszki i upiec -180 stopni ok 30 min. Rozwałkować drugi placek i na niego wyłożyć masę słonecznikową z rondelka ( może być gorąca ) i tak samo upiec - 180 stopni ok. 30 min.
    Masło utrzeć dodając masę kajmakową.
    Gładki placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć na dżem krem kajmakowy. Przykryć plackiem ze słonecznikiem. Docisnąć.
    Ciasto najlepsze jest jak poleżakuje ok 24 godz.
    Smacznego.

Porady

Ciasto ma dość twardą skorupkę z wierzchu, dlatego najlepiej kroić je ,, do góry nogami,,.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Pestki Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować