Ciasto miodowe ze słonecznikiem i kremem kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa słonecznikowa - masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i pestki słonecznika. Wszystko razem zagotować.
Masło pokroić w płatki i pomieszać z mąką. Dodać cukier, jajka, miód, sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować jeden placek do wielkości blaszki i upiec -180 stopni ok 30 min. Rozwałkować drugi placek i na niego wyłożyć masę słonecznikową z rondelka ( może być gorąca ) i tak samo upiec - 180 stopni ok. 30 min.
Masło utrzeć dodając masę kajmakową.
Gładki placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć na dżem krem kajmakowy. Przykryć plackiem ze słonecznikiem. Docisnąć.
Ciasto najlepsze jest jak poleżakuje ok 24 godz.
Smacznego.
Porady
Ciasto ma dość twardą skorupkę z wierzchu, dlatego najlepiej kroić je ,, do góry nogami,,.
Komentarze