Ciasto miodowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wymieszaj i przesiej sypkie składniki,posiekaj z zimnym masłem.Dodaj jajko i miód,zagnieć gładkie ciasto.Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 0,5 godziny.Po tym czasie ciasto podziel na dwie części,rozwałkuj i wyłóż do foremek o wymiarach 21x25 cm.Piecz w temp.175*C przez 10-13 min.
2.Krem:
Mleko,żółtka,cukry i mąkę dobrze wymieszaj,ugotuj budyń często mieszając masę,żeby nie utworzyły się grudki.Odstaw do ostudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na jasną,puszystą masę z cukrem pudrem.Dodaj po jednej łyżce budyniu(również w temp.pokojowej),ucieraj.Pod koniec dodaj kilka kropli aromatu(do smaku),wymieszaj.
Pierwszy blat ciasta posmaruj konfiturą,na to wyłóż cały krem migdałowy.Przykryj drugim blatem miodowym,odstaw do lodówki na czas przygotowania słonecznika.
3.Słonecznik w miodzie:
Łuskany słonecznik podpraż na suchej patelni,lekko posiekaj nożem.
Masło,miód i cukier wymieszaj razem i zagotuj,żeby cukier się rozpuścił.Dodaj słonecznik i wymieszaj.
Przygotowaną masę rozsmaruj na cieście,gdy przestygnie odłóż do lodówki ,najlepiej na całą noc.
Komentarze