Ciasto miodowe ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie i sycące,nada się na wszelkie przyjęcia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    340g mąki pszennej,
    Szczypta soli,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    100g cukru pudru,
    100g masła lub margaryny do pieczenia(zimne,pokrojone w kostkę),
    30ml (2 łyżki) miodu płynnego,
    1 duże jajko;

    Krem migdałowy:
    500ml mleka,
    70g cukru,
    60g skrobi ziemniaczanej,
    4 żółtka,
    16g cukru wanilinowego,

    200 g masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    Aromat lub ekstrakt migdałowy;

    Słonecznik w miodzie:
    230g słonecznika łuskanego,
    100g masła,
    40g cukru trzcinowego,
    4 łyżki miodu;

    Pół słoiczka powideł lub ulubionej kwaskowej konfitury lub dżemu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wymieszaj i przesiej sypkie składniki,posiekaj z zimnym masłem.Dodaj jajko i miód,zagnieć gładkie ciasto.Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 0,5 godziny.Po tym czasie ciasto podziel na dwie części,rozwałkuj i wyłóż do foremek o wymiarach 21x25 cm.Piecz w temp.175*C przez 10-13 min.
  • 2. Krem:
    Mleko,żółtka,cukry i mąkę dobrze wymieszaj,ugotuj budyń często mieszając masę,żeby nie utworzyły się grudki.Odstaw do ostudzenia.
    Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na jasną,puszystą masę z cukrem pudrem.Dodaj po jednej łyżce budyniu(również w temp.pokojowej),ucieraj.Pod koniec dodaj kilka kropli aromatu(do smaku),wymieszaj.

    Pierwszy blat ciasta posmaruj konfiturą,na to wyłóż cały krem migdałowy.Przykryj drugim blatem miodowym,odstaw do lodówki na czas przygotowania słonecznika.
  • 3. Słonecznik w miodzie:
    Łuskany słonecznik podpraż na suchej patelni,lekko posiekaj nożem.
    Masło,miód i cukier wymieszaj razem i zagotuj,żeby cukier się rozpuścił.Dodaj słonecznik i wymieszaj.
    Przygotowaną masę rozsmaruj na cieście,gdy przestygnie odłóż do lodówki ,najlepiej na całą noc.

Porady

Blaty miodowe można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować