Ciasto miodowe z nadzieniem śmietanowo-herbatnikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest proste w wykonaniu, choć wymaga czasu. Smakuje wybornie. Moja rodzina uwielbia ciasta miodowe a zwłaszcza mój mąż. Ciasto upiekłam na konkurs.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny Palma(cena 1,79)
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    Nadzienie:
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 litra śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    4 paczki mini herbatników 5x14 gram (kupione w Biedronce, cena za 1 sztukę 0,99 groszy)
    Mały słoik powideł śliwkowych
    Do dekoracji: pokruszone ciastka, orzechy włoskie i laskowe, granulki kawy.
    Polewa czekoladowa(cena 3,50)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z nadzieniem śmietanowo-herbatnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, sodę wymieszać ze śmietaną, by zneutralizować smak sody. Podzielić na 2 części. Upiec na złoty kolor. Czas pieczenia 20 minut, temp. 180 stopni.
    Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodawać porcjami gęstniejącą galaretkę i ubijać. Na ciasto- spód posmarować 1/2 słoika powideł, ułożyć warstwę herbatników, na nie 1/2 ubitej śmietany, następnie drugą warstwę herbatników i śmietanę. Górne ciasto posmarować pozostałymi powidłami i przykryć smarowane ciasto. Docisnąć i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie udekorować ciasto polewą czekoladową oraz herbatnikami, orzechami i pozostałymi składnikami. Schłodzić.

Porady

Zamiast herbatników można użyć krakersy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować