Ciasto jest proste w wykonaniu, idealny dodatek do kawy. Piekę go dla mojego męża, który uwielbia ciasta z dodatkiem miodu. Jest puszyste i wilgotne, nie wymaga leżakowania.
30 min
Składniki:
Rozmiar blachy: 12x40 cm
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny Palma z murzynkiem
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki parzonej kawy
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
marmolada z dzikiej róży
puszka masy kajmakowej -400 gram
1 paczka małych krakersów
orzechy włoskie - połówki i mielone do dekoracji.
Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masy kajmakowej, 2 łyżki kakao, 50 gram margaryny Palma z murzynkiem.
Ciasto miodowe z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić i utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Stopioną przestudzoną margarynę, zaparzoną kawę i miód wymieszać razem i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Na koniec dodać rum. Wąską blachę natłuścić - do niej wlać ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na 3 części. Smarować marmoladą, masą kajmakową, ułożyć miejscami krakersy, marmoladą. Przykryć drugim blatem i znów posmarować marmoladą i masą. Przykryć płatem ciasta. Docisnąć smarowane blaty. Składniki na polewę zagotować, ciągle mieszając. Ciasto oblać polewą czekoladową. Udekorować orzechami. Ciasto schłodzić.
Komentarze