Ciasto miodowe z kawą

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest proste w wykonaniu, idealny dodatek do kawy. Piekę go dla mojego męża, który uwielbia ciasta z dodatkiem miodu. Jest puszyste i wilgotne, nie wymaga leżakowania.

  • 30 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy: 12x40 cm
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny Palma z murzynkiem
    1/3 szklanki miodu
    1/3 szklanki parzonej kawy
    szczypta soli
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu
    marmolada z dzikiej róży
    puszka masy kajmakowej -400 gram
    1 paczka małych krakersów
    orzechy włoskie - połówki i mielone do dekoracji.
    Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masy kajmakowej, 2 łyżki kakao, 50 gram margaryny Palma z murzynkiem.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić i utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Stopioną przestudzoną margarynę, zaparzoną kawę i miód wymieszać razem i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Na koniec dodać rum. Wąską blachę natłuścić - do niej wlać ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na 3 części. Smarować marmoladą, masą kajmakową, ułożyć miejscami krakersy, marmoladą. Przykryć drugim blatem i znów posmarować marmoladą i masą. Przykryć płatem ciasta. Docisnąć smarowane blaty. Składniki na polewę zagotować, ciągle mieszając. Ciasto oblać polewą czekoladową. Udekorować orzechami. Ciasto schłodzić.

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować