Ciasto miodowe z biszkoptem

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To lekkie ciasto na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Placek miodowy:
    30 dkg mąki
    10 dkg cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    15 dkg margaryny
    1 łyżka śmietany
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. Cukru
    1 szkl. Mąki
    5 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku
    masa:
    1/2 l mleka
    15 dkg cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki kartoflanej
    2 łyżki mąki pszennej
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić ciasto. Upiec 2 placki.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.
  • 3. Masa:
    Z ½ litra mleka odlać ½ szkl resztę zagotować z 15 dkg cukru i 1 cukier waniliowy. Do odlanego mleka dać 2 łyżki mąki kartoflanej i 2 łyżki mąki zwykłej i dobrze wymieszać wylać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu dać pokrojone masło i utrzeć. Ciepłym przekładać placki
  • 4. Przełożenie:
    Placek miodowy- masa-biszkopt-masa-placek miodowy-polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować