Ciasto miodowe bez spulchniaczy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomimo braku ,,spulchniaczy" ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, a to za sprawą budyniu, który wylewa się gorący na upieczone blaty ciasta. W sam raz do kawusi:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    ¾ szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    Budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    150g masła

    Polewa kakaowo - kawowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto miodowe bez spulchniaczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, utrzeć mikserem lub wymieszać rózgą do powstania jednolitej masy. Gorącym budyniem przekładać placki. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą budyniową. Gdy zastygnie polać polewą.
  • 3. Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować