Ciasto miodowe

0 (0 ocen)

Ciasto miodowe z kremem z kaszy mannej

Składniki:

  • ciasto:
    - 80 g masła
    - 90 g miodu naturalnego
    - 70 g cukru pudru
    - 500 g mąki pszennej tortowej
    - 10 g sody oczyszczonej
    - 1 jajko (rozmiar L)
    - 105 g śmietany 18%

    warstwa orzechowa:
    - 150 g łuskanych orzechów włoskich
    - 30 g migdałów (można zrezygnować, dając więcej orzechów)
    - 60 g masła
    - 50 g miodu naturalnego
    - 80 g cukru trzcinowego

    krem:
    - 500 ml mleka 3,2%
    - 100 g kaszy manny
    - 25 g cukru trzcinowego
    - 180 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na niedużym ogniu rozpuścić masło i miód. Dosypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Nie gotować. Odstawić do wystygnięcia.

    Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać do dużego naczynia (odłożyć niewielką ilość mąki do podsypania ciasta). Dodać całe jajko oraz kwaśną śmietanę. Wymieszać dokładnie ręką lub zmiksować. Do ciasta po trochu wlewać przestudzoną masę miodową. Wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wyciąć 3 równe kółka z ciasta. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Można je piec jedno po drugim)
  • 2. Warstwa orzechowa z migdałami:
    Orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać w drobną kostkę. Z migdałów możemy ściągnąć skórkę.

    Do garnka, ustawionego na małym ogniu, dodać masło, miód oraz cukier trzcinowy. Składniki gotować do całkowitego połączenia się. Do masy wsypać orzechy i migdały i całość dokładnie wymieszać.

    Na wierzch krążków z ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Piec w temp. 180°C przez 13-15 minut. Wystudzić.
  • 3. Krem:
    W 100 ml mleka namoczyć kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać kaszkę (dobrze wymieszaną) do gotującego się mleka i gotować mieszając do całkowitego zgęstnienia. Wystudzić.

    Masło z cukrem trzcinowym utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny (po łyżce) i chwilę miksować. Krem schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.

  • 4. Przekładać blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 poziomy. Ciasto wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty nieco zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować