Ciasto Minezja z ananasem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka,
    ½ szklanki mąki pszennej,
    ½ szklanki cukru,
    1,5 łyżki kakao,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka,
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
    1 kostka masła,
    1,5 łyżki cukru pudru,
    50 ml wódki.
    Dodatkowo:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
    3 opakowania galaretki pomarańczowej,
    1 puszka ananasa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto minezja z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę (wym. 25cmx 25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Masa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 2 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać budyń oraz wódkę. Utrzeć.
  • 3. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Wyrównać. Ułożyć biszkopty. Wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Przestudzić. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować