Ciasto "Milky Way" z truskawkami

  • wyświetlono: 1519 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony kremem który w smaku przypomina batonik Milky Way. Do kremu dodałam truskawki, aby nie był zbyt mdły, efekt wyszedł przepyszny! Zamiast truskawek spokojnie można dodać inne ulubione owoce np jagody, borówki czy maliny. Ciasto wykończyłam polewą z gorzkiej czekolady.Pycha!

ja
  • 180min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
-6 jaj
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki tortowej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki gorzkiego kakao
-3 łyżki oleju

Masa:
-3/4 szklanki mleka 3,2%
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-250 g mleka w proszku
-200 g miękkiego masła
-0,5 kg truskawek

Polewa:
-200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
-1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Milky Way" z truskawkami

  • 11. Przygotowujemy biszkopt. Obie mąki mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • 22. Oddzielamy dokładnie żółtka od białek.
  • 33. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  • 44. Następnie stopniowo dodajemy roztrzepane widelcem żółtka i miksujemy.
  • 55. Stopniowo dodajemy olej, następnie mieszankę mąki i kakao. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Pieczemy ok 35-40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkoptu nie wyjmujemy z tortownicy dopóki całkowicie nie wystygnie.
  • 66. Gdy biszkopt będzie zimny przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z cukrami. Całkowicie studzimy aż będzie zimne. Masło dokładnie ucieramy w misce.
  • 77. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy zimne mleko z cukrem.
  • 88. Następnie ciągle miksując wsypujemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę.
  • 99. Zimny biszkopt dokładnie przekrawamy na dwa blaty.
  • 1010. Na dole biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu (zostawiamy około 1 cm dolnego brzegu). Układamy przekrojone na połowy truskawki.
  • 1111. Przykrywamy pozostałym kremem. Układamy górną warstwę biszkoptu lekko dociskając.
  • 1212. Czekoladę roztapiamy w rondelku z dodatkiem masła ciągle mieszając na wolnym ogniu. Polewę dokładnie rozprowadzamy na cieście. Ciasto odkładamy na około godzinę, do stężenia polewy i kremu. Smacznego!

Porady

-Do przygotowania ciasta można użyć mrożonych truskawek, należy je wtedy wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku.
-Biszkopt warto przygotować dzień wcześniej, łatwiej się wtedy przekroi.
-Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoTruskawkibiszkopturodzinyDeserdla dzieciCiasto z truskawkamikakaopolewa czekoladowaimprezamleko w proszkukinderbalsłodki deserbiszkopt kakaowyPoczęstunekimieninykrem milky waykrem do ciastaciasto milky wayprzepis_miesiąca1000ciasto z krememciasto z kremem i truskawkamikrem z mleka w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO MILKY WAY

Dodane przez: guzio34

CIASTO MILKY WAY

Na rodzinnej uroczystości właśnie...

Milky Way

Dodane przez: tina3112

Ciasto Milky Way

Bardzo proste ciasto, które uwielbiają...

Dodane przez: Magdalenawrobel

Ciasto Milky Way

Wyśmienity smak batoników Milky...

Milky Way

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasto Milky Way

Bardzo smaczne ciasto z kremem...

image-0iyveux

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Milky way

Ciasto jest bardzo smaczne, delikatny...

image-0stafxb

Dodane przez: suchockamonika90

Ciasto Milky Way

Kto z nas nie ulega temu cudownemu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE