Ciasto Milky Way

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne wilgotne ciasto z masą mleczną idealne dla początkujących.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    1szkl. cukru
    4 jajka
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 i 1/2 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    1szkl. mleka

    Masa:
    1szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. mleka
    1 łyżeczka olejku śmietankowego
    2szkl. mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 170stopni.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.
    Stale miksując dodawać po jednym jajku.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Ubitą masę z masła i cukru delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie dodać suche składniki dodając je na przemian z mlekiem, łyżka po łyżce miksując masę na najniższych obrotach miksera.
    Formę wysmarować i wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką.
    Wylać ciasto na blaszkę (tradycyjnych rozmiarów)
    Do masy powciskać lekko wiśnie.
    Piec ok.40min. do tzw. "suchego patyczka".
    Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż.

    W rondelku zagotować mleko z cukrem i olejkiem. Przestudzić.
    Margarynę utrzeć na puch, powoli wlewać przestudzone mleko z cukrem, miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Stale miksując stopniowo wsypywać mleko, utrzeć na puch.
    Gotową masą posmarować ciasto, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
    W garnuszku rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada stanie się gładka.
    Gotową polewą polać ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce lub innym chłodnym miejscu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować