Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.
Stale miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubitą masę z masła i cukru delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie dodać suche składniki dodając je na przemian z mlekiem, łyżka po łyżce miksując masę na najniższych obrotach miksera.
Formę wysmarować i wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką.
Wylać ciasto na blaszkę (tradycyjnych rozmiarów)
Do masy powciskać lekko wiśnie.
Piec ok.40min. do tzw. "suchego patyczka".
Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż.
W rondelku zagotować mleko z cukrem i olejkiem. Przestudzić.
Margarynę utrzeć na puch, powoli wlewać przestudzone mleko z cukrem, miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Stale miksując stopniowo wsypywać mleko, utrzeć na puch.
Gotową masą posmarować ciasto, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
W garnuszku rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada stanie się gładka.
Gotową polewą polać ciasto.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce lub innym chłodnym miejscu :)
Komentarze