Ciasto migdałowo - jogurtowe z czerwoną pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie wygląda i tak samo smakuje :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • POMARAŃCZE W SYROPIE:

    4 czerwone pomarańcze
    100 ml wody
    170 g cukru

    CIASTO:

    20 dag masła
    3 jaja
    7,5 dag mąki
    15 dag cukru
    20 dag mielonych migdałów
    13 dag jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto migdałowo - jogurtowe z czerwoną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić w plastry.
  • 2. Wodę zagotować z cukrem, kiedy się rozpuści dodać pomarańcze, gotować ok 10 min.
  • 3. Pomarańcze wyciągnąć, a syrop gotować do momentu, aż zgęstnieje.
  • 4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • 5. Masło utrzeć z cukrem na puszytsą masę, dodawać po 1 jaju. Dodać migdały, jogurt i mąkę - dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
  • 6. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem /boki + dno/. Papier posmarować syropem , spód wyłożyć plastrami pomarańczy.
  • 7. Na pomarańcze wyłożyć ciasto. Piec 60- 65 min w 160 stopniach do suchego patyczka.
  • 8. Gotowe upieczone ciasto przestudzić w formie, po 15 min odwrócić do góry nogami, po wierzchu polać syropem.

Porady

Ciasto w piekarniku możemy pod koniec przykryć paierem do pieczenia, żeby się nie przypaliło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować