Ciasto migdałowe z porzeczkami

5 (183 ocen)

  • 50 min

Pierwszy raz zdecydowałam się upiec ciasto z porzeczkami. W zestawieniu z ciastem i bezą i z dodatkiem migdałów bardzo dobrze się komponują.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    80 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    90 g mąki
    50 g mielonych migdałów

    5-6 łyżek soku z wiśni lub z malin
    1 i 1/2 szklanki mieszanych porzeczek czarnych i czerwonych

    Beza:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru pudru

    ok. 30 g płatków migdałowych
    cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto migdałowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka z proszkiem do pieczenia i z cukrem ubić na sztywna pianę. Żółtka krótko zmiksować z cukrem waniliowym, dodać do ubitej piany z białek, wymieszać łyżką. dodać mąkę i mielone migdały, krótko zmiksować. Przełożyć do blaszki o wymiarach lub do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć, ostudzić. Posmarować sokiem z wiśni lub malin. Równomiernie rozłożyć porzeczki.
  • 2. Beza:
    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę. Równomiernie i delikatnie rozłożyć na owocach. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut w 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast migdałów, zarówno do ciasta jak i do posypania można dodać mielone orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować