Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Maślane herbatniki, na nich śmietankowa masa z czymś extra- z pokruszoną praliną migdałową! Wierzch ciasta to konfitura wiśniowa. Finezyjne w smaku, doskonale skomponowane.

akrobatka22
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Pralina migdałowa:
50 g białek w temperaturze pokojowej
60 g cukru
60 g cukru pudru
15 g mąki pszennej tortowej
100 g płatków migdałowych
20 g miękkiego masła

Masa śmietankowo-migdałowa:
cała powyższa pralina migdałowa
330 g śmietanki kremówki 36%
100 g kwaśnej śmietany 18%
250 g jogurtu naturalnego
80 g płynnego miodu
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
15 g żelatyny w proszku
50 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
50 g herbatników maślanych
słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 270 g)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto migdałowe z konfiturą wiśniową

  • 1. Pralina migdałowa: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Cukier zwykły wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiać przez sitko. Miękkie masło zmiksować krótko mikserem. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę. Gdy po odwróceniu naczynia z ubitymi białkami nie będą się one zsuwać ze ścianek można przystąpić do dodawania wymieszanych cukrów-stopniowo, łyżka po łyżce. Po wsypaniu całego cukru, dodać masło i zmiksować, aż składniki się połączą (nie za długo). Na koniec do piany wsypać przesianą mąkę pszenną oraz płatki migdałowe. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
    Powstałą masę cienko rozprowadzić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zezłocenia. Po 10 minutach pieczenia wyjąć blaszkę (już z lekko przyrumienioną migdałową bezą) i pokruszyć, np. przy pomocy drewnianej łyżki. Dobrze również przemieszać, by bardziej zarumieniony boki się nie przypaliły. Kontynuować pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie pokruszyć pralinę, ale tak, by pozostały ładne chrupiące migdałowe kawałki.
  • 2. Masa śmietankowo-migdałowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po dwóch minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Uwaga! Nie można jej zagotować! Traci wtedy swoje właściwości. Śmietankę kremówkę (koniecznie dobrze schłodzoną w lodówce) ubić na sztywno dodając pod koniec miód, kwaśną śmietanę, jogurt naturalny oraz aromat śmietankowy.
    Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać szpatułką pokruszoną pralinę migdałową.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spód poukładać herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankowo-migdałową, wyrównać szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godzinki.
    Po tym czasie, gdy masa stężeje, oddzielić ciasto nożykiem od tortownicy. Na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastomigdałyWiśnieprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe z masą budyniową :)

Dodane przez: mlodakuchareczka

Ciasto wiśniowe z masą budyniową

Ciasto dla osób ceniących lekkość...

Ciasto.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Czekoladowe z Wiśniową Żelką

Czekoladowe ciacho z wiśniową żelką...

ciasto wiśniowe z kremem

Dodane przez: bpuzio

ciasto wiśniowe z kremem

wymyśliłam to ciasto ba uwielbiam...

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką...

Kruche leciutkie jak puch blaty...

Ciasto migdałowe z truskawkami.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto migdałowe z truskawkami

Przepis jest prosty, szybki i już...

Ciasto_migdałowe_1

Dodane przez: nika9085

Ciasto migdałowe z masą czekoladową

Pyszne ciasto migdałowo-czekoladowe.