Ciasto migdałowe po portugalsku

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto pieczone bez mąki, a za to ogromną ilością słodkich i wilgotnych migdałów.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 0.5 szklanki
    - cukier: 1.25 szklanki
    - sól: 0.13 łyżeczki
    - mielone migdały: 1.75 szklanki
    - niesolone masło: 4 łyżki
    - żółtka: 5 sztuk
    - jajka: 2 sztuki
    - ekstrakt z wanilii lub Amaretto: 1 łyżeczka
    - otarta skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka

Ciasto migdałowe po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. W garnku wymieszać wodę, cukier oraz sól. Zagotowywać. Dodać migdały. Używając drewnianej łyżki cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu. Gotować do zgęstnienia czyli aż powstanie pasta migdałowa. Zdjąć z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W misce ubijać żółtka z jajkami. Dodać je do masy migdałowej i dokładnie wymieszać. Dodać esencję i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 30 - 35 minut do momentu kiedy masa się zetnie, a góra będzie średnio złotobrązowa. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy. Zdjąć papier do pieczenia i pokroić na kawałki. Podawać w temperaturze pokojowej z kompotem truskawkowo - rabarbarowym i lekko słodką bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy