Ciasto migdałowe po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. W garnku wymieszać wodę, cukier oraz sól. Zagotowywać. Dodać migdały. Używając drewnianej łyżki cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu. Gotować do zgęstnienia czyli aż powstanie pasta migdałowa. Zdjąć z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W misce ubijać żółtka z jajkami. Dodać je do masy migdałowej i dokładnie wymieszać. Dodać esencję i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 30 - 35 minut do momentu kiedy masa się zetnie, a góra będzie średnio złotobrązowa. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy. Zdjąć papier do pieczenia i pokroić na kawałki. Podawać w temperaturze pokojowej z kompotem truskawkowo - rabarbarowym i lekko słodką bitą śmietaną.
Komentarze